Bibliotecile din cadrul sistemului penitenciar românesc

Drd. Anca Chiorean*

bibliotecar - Cercetare bibliografică
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

Subiectul bibliotecilor care se află în dotarea și gestiunea sistemului penitenciar românesc este foarte puțin cunoscut publicului larg. În 2015, Adriana Iosif1 a publicat, în revista Biblioteca, editată de Biblioteca Națională a României, un articol-reportaj („Biblioteca Penitenciarului Rahova din București”) cu infomații „de la fața locului” („Ca vizitator, accesul este mai dificil aici. Am solicitat o audiență [...] în care am menționat motivul pentru care vreau să vizitez biblioteca. [...] cererea a fost acceptată”) despre modul de organizare și funcționare a bibliotecii penitenciarului Rahova din București, la acel moment. Ulterior, Vlad Babei a publicat în aceeași revistă un studiu amplu și riguros documentat asupra bibliotecilor din sistemele penitenciare în general, în două părți: „Libertatea din spatele gratiilor: O descriere succintă a bibliotecilor din spațiul carceral” (I)2, în 2021, și (II)3, în 2022. O imagine foarte concisă a existenței și a conținutului acestor biblioteci este dată de ANP, în „Biblioteca – labirint de enigme” – „La acest moment, la nivelul întregului sistem penitenciar, fondul de carte aflat în dotarea bibliotecilor însumează aproximativ 282.873 de volume de carte, din diferite domenii, cum ar fi: literatură contemporană, filozofie, comedie/satiră, proză scurtă, poezie, dicționare, manuale școlare, enciclopedii, atlase, etc.”4 Pentru a schița un contur actual și corect al imaginii bibliotecilor din sistemul penitenciar și pentru a aduce la lumină informații cât se poate de interesante privitoare la promovarea culturii și educației în general și în interiorul sistemului penitenciar în mod deosebit, am lansat către penitenciarele din România un apel la contribuții. Direcțiile principale pe care le-am urmărit au fost: modul de organizare și gestionare a unei biblioteci din cadrul sistemului penitenciar; dezvoltarea sau schimbarea spațiilor de lucru și a sălilor de lectură; evoluția și dezvoltarea fondurilor de publicații; diversitatea edițiilor publicațiilor pe suporturi media diferite (print, CD-ROM, online); programe de formare a cititorilor; cele mai căutate și cele mai puțin căutate publicații; cele mai căutate și cele mai puțin căutate subiecte sau domenii.

Prin bunăvoința conducerii penitenciarelor care au răspuns pozitiv invitației noastre, redăm mai jos informațiile primite, în ordinea în care le-am primit.     

Penitenciarul Bistrița – Comisar șef de poliție penitenciară Lucian Siman

În cadrul Penitenciarului Bistrița funcționează o bibliotecă care în prezent cuprinde un fond de 5328 de cărți. Fondul de carte este constituit din cărți primite de la Administrația Națională a Penitenciarelor, din donații și achiziții anuale. Cărțile sunt organizate atât în format fizic, cât și electronic. Lunar se înregistrează, în medie, 100 se cititori, iar cărțile împrumutate sunt, aproximativ, 130. Lista cu titlurile existente la bibliotecă se află publicată pe infochioșcurile de la nivelul fiecărei secții de deținere și la ea au acces toate persoanele private de libertate. Cele mai căutate publicații sunt cărțile din domeniile beletristică, respectiv romane de dragoste, război, religioase, iar cele mai puțin căutate sunt cele din domeniile literatură SF, geografie, fizică și chimie. Cei mai căutați autori sunt Sandra Brown (dragoste) și Sven Hassel (război).

Biblioteca este coordonată de agentul tehnic, iar în cadrul ei desfășoară activități lucrative două peroane private de libertate.

Nu deținem săli de lectură.

La nivelul Penitenciarului Bistrița este elaborată revista Promisiune, care este tipărită lunar, iar deținuții care doresc, pot contribui cu articole relevante pentru tema lunară. Aceasta este afișată pe toate secțiile de deținere și poate fi citită de către toate persoanele private de liberate.

Cele mai frecvente întrebări primite de la cititori sunt cele cu privire la modalitatea de donare de cărți.

Penitenciarul București Rahova – Comisar șef de poliție penitenciară Geo Bogdan Burcu

Biblioteca centrală a Penitenciarului București Rahova are în dotare un număr de aproximativ 6000 de cărți. Acestea sunt catalogate după genuri literare și limbă scrisă.

Genurile literare disponibile sunt: beletristică, aventură, science fiction, știință și educație, religie, istorie, geografie-călătorii, dragoste, polițiste, poezie-lectură ușoară, sport.

În dotarea bibliotecii există cărți scrise în limba română, dar și în limba engleză, turcă, germană, arabă, franceză, maghiară, greacă, rusă, poloneză, ebraică.

Printre preferințele persoanelor private de libertate, custodiate de unitatea penitenciară, pot fi enumerate cărțile cu povești de dragoste, religioase, polițiste și istorice.

Cărțile din gestiune au fost achiziționate la înființarea bibliotecii și completate pe parcursul anilor prin donații și sponsorizări.

Activitățile educative desfășurate la Penitenciarul București Rahova sunt: recenzie de carte, audio books, târg de carte, lansare de carte, conferințe și dezbateri susținute de persoane private de libertate, dar și de persoane publice invitate, emisiuni educative etc.

Recenzie de carte – persoanele private de libertate își aleg o carte, o citesc, îi fac rezumatul în scris, adăugând și note/impresii personale. Exemple de recenzii de carte în luna aprilie 2022 – Pe urmele lui Mohamed, Amr Khaled; Legiunea blestemaților, Sven Hassel; Națiunea SPAM, David Krebs; Hotel Universal, Simona Sora.

Audio Books – persoanele private de libertate își aleg o carte, o citesc, îi fac rezumatul și acesta este înregistrat audio. Ulterior, înregistrarea audio este redată pe postul de televiziune cu circuit închis DET TV. Exemple de cărți înregistrate audio: În căutarea timpului pierdut, Marcel Proust; Bel-Ami, Guy de Maupassant; Catherina de Medicis, Honore de Balzac; Calomnii mitologice, Octavian Paler; Departe de lumea dezlănțuită, Thomas Hardy.

Post de televiziune cu circuit închis DET TV – acest post de televiziune poate fi vizionat în camerele de detenție împreună cu alte posturi de televiziune aflate în grila de programe. Materialele ce se regăsesc pe acest post de televiziune au caracter educativ și sunt emisiuni proprii, realizare de persoane private de libertate pentru persoane private de libertate.

Târg de carte – se organizează semestrial sau la solicitarea diferitelor edituri. În cadrul acestor târguri, persoanele private de libertate își pot cumpăra cărți.

Lansare de carte – se organizează la solicitarea autorilor, iar în cadrul lor aceștia își pot lansa cartea în fața unui public format din polițiștii de penitenciare și din persoanele private de libertate. De exemplu – Dan Puric a lansat cartea Să fii român!

Conferințe și dezbateri – în cadrul acestor conferințe și/sau dezbateri sunt tratate subiecte precum Protejarea mediului, Educație și sănătate, Spețe de drept penal sau administrativ etc.

Penitenciarul Vaslui – Agent educator Onișor Alexa

În instituţia noastră se află două biblioteci, dispuse strategic conform celor două corpuri ale clădirii, pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor deţinuţilor. Fondul de carte se constituie prin cumpărare din subvenții sau venituri proprii, prin transfer între instituții, sponsorizări și donații de la personae fizice sau juridice. Biblioteca cuprinde 640 de titluri, însumând circa 4500 de volume şi reviste din domenii diverse, de la beletristică la literatură de specialitate din domenii precum istorie, tehnică, religii. Se remarcă între acestea cărţi din colecţia Cotidianul şi Adevărul, revista Convorbiri literare.

Deţinuţii solicită oferta care le este dusă la cameră de un deţinut de sprijin. Primesc la cameră cărţile solicitate care trebuie returnate într-un interval de timp limitat, de maximum două săptămâni. Sub coordonarea educatorului responsabil cu biblioteca, deţinutul de sprijin ţin evidenţa cărţilor, a fişelor de împrumut, se asigură de returnarea la timp a cărţilor, recuperează cărţile atunci când deţinuţii părăsesc unitatea din diverse motive.

Deţinuţii solicită cu precădere romane cu tema iubirii, literatură universală, de război, dicţionare pentru învăţarea limbilor străine, cărţi pe teme religioase. În cadrul programelor şi activităţilor educative desfăşurate la nivelul departamentului de reintegrare socială, persoanele private de libertate se bucură de sprijin şi informare, pentru a deveni cititori conştienţi de actul lecturii pe care îl fac. Acesta este modul în care deţinuţii îşi formează gustul pentru lectură, în cazul în care nu deţin aceste abilităţi. Deţinuţii cititori sunt din rândul celor care au studii de la nivel gimnazial până la cel universitar. Cei mai mulţi dintre ei nu valorifică timpul prin lectură, preferând alte activităţi recreative. Sunt deţinuţi care se plâng de faptul că nu există o sală de lectură, că nu au liniştea necesară lecturii. Astfel că amenajarea unei săli de lectură este unul dintre obiectivele următoare ale sectorului de reintegrare socială din instituţia noastră.

Penitenciarul Gherla – Comisar șef de poliție penitenciară Iulian-Marin Țiple

În fiecare penitenciar se organizează și funcționează o bibliotecă la care au acces deținuții. Fondul de carte cuprinde un număr suficient de mare și variat de volume, menit să răspundă diversității culturale a deținuților. Fondul de carte se constituie prin cumpărare, din subvenții sau venituri proprii, transfer între instituții, sponsorizări și donații. Persoanele private de libertate, membrii de familie sau aparținătorii acestora pot contribui prin donații la constituirea fondului de carte. Modul de gestionare și utilizare a fondului de carte se face potrivit dispozițiilor legale aplicabile bibliotecilor publice. Administrația penitenciarului asigură gratuit un număr de ziare sau de publicații, potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului justiției. Deținuții își pot procura din resurse financiare proprii, prin grija administrației penitenciarului, ziare, cărți, publicații periodice și reviste. În penitenciare se pot edita reviste care conțin date informative despre activitățile educative, de asistență psihologică și asistență socială, inclusiv creații creații literare ale deținuțolor (conform Hotărârii Nr. 157/2016 din 10 martie 2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal).

Biblioteca locului de deținere poate fi afiliată bibliotecilor locale. În funcție de spațiile disponibile, în locurile de deținere pot fi amenajate săli de lectură. Fondul de carte se constituie prin cumpărare din subvenții sau venituri proprii, de către Administrația Națională a Penitenciarelor sau administrația locului de deținere, prin transfer între instituții, sponsorizări și donații de la persoane fizice sau juridice. Directorul locului de deținere desemnează o persoană responsabilă pentru gestionarea cărților și a bunurilor de bibliotecă. Evidența titlurilor împrumutate este ținută în sistem electronic sau pe Fișe individuale de evidență a cărților împrumutate. Programul de funcționare a bibliotecii se afișează în loc vizibil, la intrarea în bibliotecă, precum și în cadrul secțiilor de deținere. Accesul persoanelor private de libertate la fondul de carte se asigură direct, prin prezența la bibliotecă, sau indirect, la camera de deținere, prin punerea la dispoziție a titlurilor existente. Cărțile distribuite pentru lectură se păstrează în camerele de deținere, persoanele private de libertate având obligația de a asigura integritatea acestora și de a le restitui la termenul stabilit. În situația transferului sau liberării, persoana privată de libertate are obligația de a returna cărțile îmrpumutate. Valorile cărților împrumutate care au fost pierdute sau distruse se impută persoanelor în cauză, conform prevederilor legale. Coordonatorul sectorului reintegrare socială poate iniția demersuri în vederea încheierii de parteneriate cu bibliotecile locale sau cu alte instituții de cultură și artă (conform Ordinului Nr. 1.322/C/2017 din 25 aprilie 2017 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților și programelor educative, de asistență psihologică și asistență socială din locurile de deținere aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor).

Activitatea de bibliotecă ocupă un loc aparte în cadrul activităților educaționale desfășurate în cadrul penitenciarului, persoanele private de libertate fiind foarte interesate de accesul la cărți și publicații. Am observat interesul crescut pentru publicații din domeniul psihologiei și al dezvoltării personale. De asemenea, deținuții și-au manifestat interesul pentru domenii precum: religie, beletristică, istorie și literatură română. Cărțile mai puțin căutate sunt cele din domeniul tehnicii și științei.

În scopul formării cititorilor, în penitenciar se desfășoară activități educaționale cultural artistice de tip cerc de lectură, recenzii de carte, redactări de reviste. Astfel, putem exemplifica câteva activități educaționale desfășurate în cadrul Penitenciarului Gherla în scopul formării cititorilor, al dezvoltării interesului pentru lectură: cerc de lectură „Mari scriitori români”, activitatea educativă „Anul cărții”, atelier de lectură și scriere „Cărțile și tăcerea”, derulat în colaborare cu Asociația TRANZIT.RO, redactarea revistelor Observator și Lotus, reviste redactate de un colectiv de persoane private de libertate, sub îndrumarea personalului specializat din cadrul sectorului de reintegrare socială, precum și o mare diversitate de activități tip dezbatere sau prelegere pe anumite teme de interes general, prevăzute în Calendarul lunar de evenimente.

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* E-mail: anca.chiorean[at]bcucluj.ro

1 Adriana Iosif, „Biblioteca Penitenciarului Rahova din București”, în Biblioteca, Vol. 2015, Iss. 11  (Nov 2015): 335-336,321-322, https://www.proquest.com/docview/1785812972?pq-origsite=gscholar&fromopenview=true (accesat în iunie 2022).

2 Vlad Babei, „Libertatea din spatele gratiilor: O descriere succintă a bibliotecilor din spațiul carceral (I)”, în Biblioteca, Vol. 2021, Iss. 6,  (Jun 2021): 5-13,38,40, https://www.proquest.com/scholarly-journals/libertatea-din-spatele-gratiilor-o-descriere/docview/2629422437/se-2?accountid=8013 (accesat în iunie 2022).

3 Vlad Babei, „Libertatea din spatele gratiilor: O descriere succintă a bibliotecilor din spațiul carceral (II)”, în Biblioteca, Vol. 2022, Iss. 1, (Jun 2022): 23-28.

4 „Biblioteca – labirint de enigme”, Administrația Națională a Penitenciarelor (7 martie 2018), https://anp.gov.ro/blog/evenimente/biblioteca-labirint-de-enigme/ (accesat în mai 2022).