Expoziția de hărți „Cartographic Heritage in the Collections of CUL” – Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga Cluj-Napoca – Colecții Speciale (selecție de Zsombor BARTOS-ELEKES și Katalin LUFFY)

Conf. univ. dr. Zsombor Bartos-Elekes*
Universitatea Babeș-Bolyai
Facultatea de Geografie
Departamentul de Geografie al liniei maghiare

 

Colecțiile Societății Muzeului Ardelean, fondată în 1859, au fost preluate de Universitatea din Cluj, fondată în 1872. Biblioteca Universitară s-a mutat în clădirea în care se află în acest moment în 1909.

Astăzi, Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca deține 4 milioane de cărți. Colecțiile Speciale dețin documente istorice de până la 1830 (incunabule, carte veche românească și maghiară, precum și alte publicații din spațiul European), hărți și atlase, manuscrise, scrisori, albume, fotografii, partituri muzicale etc. Colecția de Hărți și Atlase conține 580 de atlase (în 698 de volume), cel puțin 4.500 de hărți (în mare parte cronografice, în 9669 foi), 103 hărți de perete, 202 ghiduri – din secolul al XVI-lea și până astăzi. În completarea Colecției de Hărți și Atlase, există și hărți incluse în anumite volume: dacă sunt luate și acestea în considerare, cea mai veche hartă deținută de bibliotecă datează din secolul al XV-lea.

Cele 8.453 de fișe ale catalogului tradițional al Colecției de Hărți și Atlase pot fi accesate aici: https://www.bcucluj.ro/ro/resursele-bibliotecii/cat/csh

Expoziția de hărți1 este parte a evenimentului 16th ICA Conference on Digital Approaches to Cartographic Heritage. Expoziția de hărți prezintă hărți și atlase din următoarele colecții: Hărți și Atlase, Incunabule, Carte Veche Românească, Carte Veche Maghiară. Expoziția este împărțită în trei secțiuni.

Prima secțiune prezintă câteva dintre cele mai importante exponate ale Colecțiilor Speciale: cărți conținând hărți din Colecția de Incunabile și din Colecțiile de Carte Veche Maghiară și Românească; cea mai veche hartă și cel mai vechi atlas din Colecția de Hărți și Atlase; hărți timpurii care pot fi puse în legătură cu cartografi sași, maghiari sau români:

  • Incunabulul lui Schedel conținând harta Germania Magna (1493),
  • Descrierea făcută de Reichersdorff Transilvaniei și Moldovei (1550),
  • Atlasul de buzunar creat de Johannes Horterus (1552) și harta lui Sebastian Münster pe care acesta se bazează,
  • Harta lui Ortelius, care se bazează pe harta Transilvaniei creată de János Zsámboky (1566),
  • Altasul Ortelius deținut de Principele Transilvaniei, Gábor Bethlen (1592),
  • Harta Siberiei, bazată pe harta creată de Nicolae Milescu (1676),
  • Primul atlas școlar în limba maghiară (1800),
  • Harta Palestinei în cartea scrisă de Pavel Kengyelácz și Ioan Theodorovici (1824).

A doua secțiune expune în mare parte hărți vechi ale Transilvaniei și ale zonelor învecinate până la jumătatea secolului al XIX-lea, cu câte o hartă caracteristică fiecărei perioade istorice sau cartografice:

  • Hărțile lui Mercator (cca. 1600) și Da Vignola (1686), din perioada Principatului Transilvaniei,
  • Din secolul al XVIII-lea, o serie de hărți ale Transilvaniei, Moldovei, Țării Românești etc. (1790),
  • Hărți în limbile germană, maghiară și română ale Transilvaniei din aproape același an (1861-1862).

A treia secțiune ghidează vizitatorii prin expunerea de hărți ale Claudiopolis / Klausenburg / Kolozsvár / Cluj / Cluj-Napoca:

  • Prima hartă a orașului (1670),
  • Prima hartă publicată a Județului Cluj / Kolozs din perioada habsburgică (1844),
  • Hărți ale orașului din perioada Dualismului, din perioada interbelică, din epoca comunistă și din trecutul recent.

_______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* Email: zsombor.bartos[at]ubbcluj.ro

1 https://www.bcucluj.ro/ro/noutati/cartographic-heritage-collections-cul